Teknolojinin Yanlış Kullanılmasının Çocukların Eğitim Hayatındaki Etkisi

Son zamanlarda gelişen teknoloji sebebiyle eğitimcilerin çocuklarda başa çıkmakta zorlandıkları konuların başında, eğitim hayatlarında konsantrasyon bozukluğu ve sosyal uyum problemi geliyor. Araştırmalar ebeveynlerin de aynı ölçüde şikâyetçi oldukları bu durumun teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber çocukların zamanlarının neredeyse tamamını sosyal medya ve teknoloji araçlarının başında geçirmesinden kaynaklandığını gösteriyor.

Konsantrasyon Problemi
Konsantrasyon, kişinin bir konu üzerinde zihinsel olarak belli bir süre odaklanabilmesidir. Süresi kişiden kişiye değişebilir, kişinin ilgisine, beğenisine kısacası yaptığı işe göre de değişiklik gösterebilir. Günümüzün gelişen teknolojisi herkeste olduğu gibi çocuklarda da çok fazla mental aktivite gerektirmeden kısa yoldan bilgiye ulaşma imkânı sağlıyor. Bu durum aslında avantaj gibi görülse de özellikle dozunda kullanılmadığında çocuklarda ciddi konsantrasyon bozukluklarına sebep oluyor.

Sosyal Uyum 
Bilgisayar ve televizyonla çok fazla etkileşimde bulunan çocuklarda diğer çocuklara kıyasla sosyal hayata uyum problemleri daha fazla görülüyor. Teknolojik aletleri kullanırken mental aktivitenin az olmasının yanı sıra sadece görme duyusunu kullandıkları için zamanla insanlarla diyaloglarında bozukluklar görülüyor. Hislerini ve düşüncelerini dile getiremediklerinde yaşamış oldukları sıkıntı çocukların içine kapanık bireyler olmasına zemin hazırlıyor. Başta aile bireyleri olmak üzere arkadaş çevresinde de iletişim ile ilgili sıkıntılar yaşayan çocuklar ilerleyen zamanlarda sosyal hayattan kendilerini soyutlayıp çareyi sosyal medya ortamlarında arayıp kendilerine izole edilmiş bir alan oluşturuyorlar. Bu durum hem insanlar arasında mutsuz olmalarına hem de eğitim alanında başarısız olmalarına zemin hazırlıyor.

Çocuklarımızı teknolojinin sebep olduğu olumsuz sonuçlardan koruyabilmek için alanında uzman kişilerin önerdiği gibi, teknolojinin kullanımını tamamen yasaklamak yerine bilgisayar, akıllı telefon ve televizyon ile harcayacakları vakitleri ebeveynlerinin kontrol altına almaları gerekmektedir.

 

1 Comment On This Topic
  1. Cpm Cihazı Kiralama
    9 years ago

    Sayfanızdan çok memnun kaldık . Yazılarınızın devamını bekliyoruz. Çok teşekkür ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir