“Saatlerce ders çalıştım ama şimdi hiçbir şey hatırlamıyorum.”

Bu sözü çocuklarınızdan mutlaka en az bir kez duymuşsunuzdur. Birçoğu, siz ona “Ders çalış.” dediğinizde zaten çalıştığını ama yine de derslerde, sınavlarda “yapamadığını” söyler.

Bunun nedeni yeterli ders çalışmamaları değil, etkili ders çalışmamalarıdır.

Öğrencilerin birçoğu sınav dönemlerinde sınav konularıyla ilgili bütün notlarını peş peşe okuyup ezberlemeye çalışır. Ancak ne yazık ki ezber, etkili çalışma yöntemlerinden biri değildir. Örneğin, sene başındaki bir konuya dair yapılan ezber, sene sonunda yapılacak bir genel değerlendirme sınavında işe yaramaz.

Bir anda bütün konuları peş peşe ezberlemeye çalışmak yerine günlük ders tekrarı yapmak, hem konuların daha iyi kavranması hem de bilgilerin kalıcılığı açısından önemlidir. Ders tekrarı dendiğinde birçok öğrenci yüzünü buruşturur, bunun nedeni çoğunlukla ders tekrarının nasıl yapıldığının bilinmemesidir.

Ders tekrarı, o gün okulda işlenen konulara kısaca göz gezdirilen, bir ders için en fazla 10 dakika sürmesi gereken bir yöntemdir. Tekrar yaparken not tutmak, akılda kalıcılığı sadece okuyup geçmeye göre daha fazla artırmaktadır. Tekrar yaparken tutulan küçük notları konuya dair diğer bilgilerin yanına iliştirmek, çalışılan konunun bütününü göz önünde bulundurmaya yardımcı olacak, bilgilerin akılda kalıcılığını da artıracaktır.

Tekrarın faydası sadece hatırlamayı sağlamak değildir. Tekrar edilen konular daha iyi öğrenilir.  Bir konu, ilk öğrenildiğinde çok iyi anlaşılsa bile bilgiler beyinde tam olarak oturmaz. Aynı konu birkaç defa daha tekrar edilirse beyin bilgileri yeniden tazeler, eski bilgilerle de bağlantılı hâle getirir.

Tekrar yaparken not tutmak veya eskiden tutulmuş notları hızlıca gözden geçirmek önemlidir. Böylece bilgiler daha sağlam bir şekilde diğer bilgilerle ilişkilendirilir. Bilgileri diğer konulardaki ilişkili bilgilerin yanlarına not almak da görsel olarak ilişkilendirmeyi kuvvetlendirir.

Ders tekrarları haftalık ya da aylık değil, günlük yapılmalıdır. Birçok öğrenci ders tekrarı yerine soru çözmeyi seçer ya da ders tekrarını erteler. Uzun aralıklarla yapılan tekrarlar ne yazık ki öğrenme konusunda etkili olmamaktadır.

Düzenli tekrar yapılırsa bilgiler beyne kalıcı olarak kodlanır. Öğrenci düzenli olarak tekrar yaptığında o konuda hiçbir eksiklik hissetmemeye başlar. Tekrar ettiği konularda daha az hata yapar ve sınavlarda daha başarılı olur.

Unutmayın! Ders tekrarı için ortalama süre 10 dakikadır. Eğer tekrar, bu süreyi aşıyorsa yani 10 dakikalık genel okuma sonrasında hâlâ eksikler var ise bu, o dersin iyi öğrenilmediği anlamına gelir. Bu durumda tekrardan çıkılarak o konunun baştan bir kez daha çalışılması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir