Günümüzde, bilgiye ulaşmak artık çok daha kolay. Globalleşen bir dünyada ve neticesinde gittikçe yaygınlaşan bir İnternet kullanımı içerisinde yer alıyoruz. Business Insider’ın araştırmasına göre, 2020 yılında yeryüzünde 24 milyar cihaz küresel ağa dâhil olacaktır. Bu ise, her insanın minimum 4 cihazla İnternete bağlanacağı anlamına geliyor.
Türkiye’de ise, İnternet kullanımı iki kattan fazla artış göstermiştir. İnternet kullanımı yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Artış gösteren ve doğru kullanılmadığında zararlara da yol açabilecek bu durum, dikkat edilmesi gereken bazı konuları beraberinde getiriyor. Anne ve babalar için, İnternet kullanımını çocukları için daha güvenli hâle getirebilecek önerileri sizler için araştırdık.
1. İletişim ve Karşılıklı Güven:
“İletişim” çocuk-ebeveyn ilişkisinde önemli konuların başında geliyor; çünkü anne ve babanın çocuklarıyla arasında iletişime açık bir ilişki kurulması gerekiyor. Bu bağ, çocuklarının çevrimiçi ortamda yalnız kaldıkları dönemleri için yarar sağlıyor. Çocuğunuzla karşılıklı güven içinde olmanız, sanal dünyada zararlı kişi ya da tehdit durumlarını hissettiklerinde veya karşılaştıklarında ilk önce sizden fikir almasını sağlayabilir. Bu noktada ebeveyne düşen görev, olumsuz içeriğin ve kişilerin nasıl etkiler yaratacağını uygun bir dille çocuğuna anlatmasıdır.
2. Bilgi:
Günümüzde çocuklar, ebeveynlerinden daha fazla bilgi ve iletişim dünyası içerisinde yer alıyor. Bu nedenle, mobil teknolojisiyle doğup yetişen Z kuşağında İnternet kullanımı oranı oldukça fazladır. Ebeveynler, çocuklarını doğru yönlendirmek ve rehberlik etmek açısından yeterince bilgi sahibi değillerse, İnternet ve bilgisayar teknolojileriyle ilgili kendilerini geliştirebilirler. Çocuğunuzun ilgi ve yeteneğine göre eğlenceli eğitim uygulamaları araştırabilirsiniz. Ya da çocuğunuzu sanal ortamın tehlikesinden koruma amacıyla (yaşına göre) anti-virüs, filtre ve güvenlik duvarı programları indirebilirsiniz.
3. Karşılıklı Anlaşma:
Çocuklarınıza nasıl gerçek hayatta bazı sınırlar çiziyorsanız, İnternet aktiviteleri için de bazı kurallar koymanız onların yararınadır. Bu sınırları, “tek taraflı ve uyulması gereken kurallar bütünü” niteliğinden ziyade “ebeveyn-çocuk sözleşmesi” olarak çizebilirsiniz. Karşılıklı anlaşma, çocuğunuzun belirlenen sınır ve kuralları idrak edip kabullenmesi açısından oldukça gereklidir.
4. Takip:
Çocuğunuz İnternet aktivitelerinde yaşına uygun ve daha denetimli bir arama motoru (Google Safe Search Kids gibi) kullanabilir. Çocuğunuzun kimlerle iletişim hâlinde olduğunu görmek için, kendisine ait bir e-posta adresi yerine aile adına bir e-posta hesabı alabilir ve çocuğunuzla birlikte o hesapları kullanabilirsiniz. Ebeveynlerin, çocuklarını İnternet dünyasının olumsuz yönünden koruma amacıyla çizdiği sınırlar, çocukların yaşlarına göre değişiklik gösterir. Bu nedenle, takip sürecini bir uzman eşliğinde yürütebilirsiniz.
Sonuç olarak; öncelikle ebeveynler kendilerini çocuklarının yerine koymalıdır. Yetişkinler için İnternet nasıl vazgeçilmeyenler arasında yer alıyorsa, çocuklar için de benzer bir durum olduğu bilinmelidir. Ayrıca anne-babalar çocuklarının merak, öğrenme ve araştırma sürecini olumsuz etkilemeyecek şekilde onları izlemelidirler.
Bir cevap yazın