Kaygı, kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren aşırı uyarılmışlık durumudur.

Sınav kaygısı zihinsel ve fiziksel belirtiler olarak iki boyutta ele alınabilir. Zihinsel belirtiler arasında düşünceleri toparlayamama, unutkanlık, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, düşünceleri düzenleyememe gibi sorunlar görülebilir. Fiziksel belirtiler, kaygının yarattığı fizyolojik uyarım sonucu bedenden gelen mesajlardır. Bunlar arasında çarpıntı, ellerde titreme ve terleme, ateş basması, mide bulantısı, baş dönmesi, bayılma vb. belirtiler bulunabilir.

Sınav kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır.

Sınav kaygısı günümüz eğitim sisteminde ilkokul çocuklarında bile görülebilmektedir. Eğer çocuğunuzda saydığımız belirtileri görüyorsanız yapılması gereken en önemli şey ona sınavlarının önemli olduğunu ama hiçbir zaman kendisinden ve sağlığından önemli olmayacağını hatırlatmak olacaktır. Ebeveynlerin desteği olmazsa kaygı büyür ve daha büyük sorunlara yol açar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir