“Bizimki pırasa yemiyor!”

“Sebze pişirdiğimde bunu ceza sanıyor.”

Çevremizdeki birçok ebeveynden bu cümleleri sıkça duyarız. Günümüzde televizyon ve İnternet reklamlarının etkisiyle çocuklar abur cuburlara daha fazla yönelmekte, sebze ve meyve tüketimini ikinci plana atmaktadır.

Beslenme alışkanlıklarındaki bu değişim, sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Bu problemleri yaşamamak için yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Bu dengeyi, beslenme alışkanlıklarımızda 5 besin grubuna yer vererek sağlayabiliriz. Bu noktada ebeveynler, yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle sebze konusunda çocuklarından gelen bir dirençle karşılaşmaktadırlar. Peki, çocuklara sebze yemeyi nasıl sevdirebiliriz?

Öncelikle bunu bir ceza-ödül sisteminde görmemelisiniz. Aksi hâlde ileride problemlerle karşılaşılabilirsiniz. Ek olarak, ailedeki beslenme alışkanlıkları da çocuğunuzun besin tercihlerini doğrudan etkiler. Aile sebzeyi sevmiyor ve tüketmiyorsa çocuğun damak tadı da o yönde gelişecektir.

Sebzeleri diğer yiyeceklerin arasına katarak çocuklara yedirme, birçok ebeveyn tarafından tercih edilen yöntemlerden biridir. Bunun yerine çocuğunuza sebzeleri anlatmak ve gerekirse bunu bir oyuna dönüştürmek, onun sebze yemeyi istemesini sağlayabilir. Çocuklarınızı kandırmaya çalışmak yerine her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da onlara karşı açık olursanız sözünüzü daha kolay dinleyecek, dahası benimseyeceklerdir.

Bunun dışında çocuğunuzla sebzelerin isimlerini bulma, onlarla ilgili renkli boyamalar yapma ya da her sebzenin olduğu bir sepeti onunla birlikte oluşturma gibi etkinlikler de yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir