1. Sınıf Çocuğuna Ders Çalıştırma Yöntemleri

Birçok çocuğun eğitim hayatında dönüm noktası 1. sınıftır. Türkiye istatistiklerine baktığımızda okul öncesi eğitim yeteri kadar tercih edilmediği için 1. sınıf birçok öğrencinin okulla tanıştığı ilk yıl olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni bir ortamın, yeni kuralların getirdiği stresle birlikte, bir de yeni sorumluluklar çocukların derslerden soğumasını kolaylaştırıyor. Ders çalışma isteğini kaybetmeye başlayan bir öğrencinin de ne yazık ki ders tekrarı, ev ödevi, yazma alıştırmaları gibi çalışmaları yapması zorlaşıyor.

Peki, 1. sınıf öğrencilerini ders çalışmaya nasıl teşvik etmeli?

  • Öncelikle çocuğunuzla empati kurarak onunla birlikte hareket edin. Bu yaş grubunda çocuklar doğal olarak ailesinden gördüğünü yapmaya meyillidir. Ders çalışmakta zorlanan ya da çalışmak istemeyen bir çocuğa “Derslerine çalışmalısın, tekrar yapmalısın.” deyip siz televizyon izlerseniz etkili bir sonuç elde edemezsiniz.
  • Çocuğunuzun otokontrolünü geliştirmesini sağlayın. Ona küçük hedefler koyarak (mesela 20 dk. yazma alıştırması yapması gibi) sorumluluk almasını sağlayın. Böylece düzeni oturdukça sizin söylemenize gerek kalmadan, kendisi sorumluluk bilinciyle ders çalışma süresini tamamlamayacaktır.
  • Ders çalışma sırasında motivasyonunu yüksek tutun. Ancak dikkat etmeniz gereken bir konu var: Çalışma sırasında önemli olan azimli olmasıdır, hırslı olması değil. Azimli öğrenciler öğrenmeye, başarmaya odaklanırken hırslı öğrenciler rekabete, arkadaşlarına üstünlük sağlamaya odaklanırlar. Bunun sonucunda ise çocuğunuzun başarısını kendisi değil, çevresindekilerin başarısı ya da başarısızlığı belirler.
  • Sabırlı olun. Çocuklarınız ilk okuma sırasında harf gruplarını yeni öğrendikleri için zorlanabilirler. Yapamamanın getirdiği stresle ders çalışmaya direnebilirler. Onlara karşı sabırlı olun çünkü direnç her zaman yapmama değil yapamamanın da sonucunda oluşabilir. Çocuğunuz çalışmalar sırasında okumuyor değil, okuyamıyor olabilir.
  • Çocuklarınızı derse yöneltmek için ona televizyon ya da bilgisayarı sunmayın. Çizgi film izlemek isteyen bir çocuğa “Hem çizgi filmini izle hem de ödevini yap.” yaklaşımı yanlıştır. O yaş grubundaki bir çocuğun, ilk kez tanıştığı bilgileri pekiştirirken tek bir odak noktası olmalıdır. Hem televizyon hem ödev dikkatinin bölünmesine, dolayısıyla kısa süreli öğrenmeye neden olacaktır.
  • Çocuğunuz 1. sınıfın ilk dönemindeyken tatil planlarını rafa kaldırın. Okuma yazmayı öğrenme sürecinde tatil demek, çocuğunuzun tüm çalışma düzenini alt üst etmek demektir. İlk okuma döneminde  düzenli çalışma ve mümkün olduğunca tekrar, harf gruplarının daha iyi kavranmasını sağlayacak ve okuma yazma öğrenme sürecine ivme kazandıracaktır.
  • Evde çocukların ders çalışmalarına destek olurken okulda öğretmenlerinden hangi düzende ve nasıl öğrendikleri göz önünde bulundurulmalıdır.  Mesela çocuklar uzun bir süredir 29 harfi sırayla öğrenmek yerine harf grupları ile alfabeyi öğreniyorlar. Sizin, A harfinden başlayarak alfabetik sırayla öğretmeye çalışmanız çocuğunuzun kafasının karışmasına neden olacaktır.
  • Çocuklar okulda harfleri ses şeklinde öğrenirler, hece olarak değil. Çocuğunuza ders çalıştırırken bunu ön planda tutun. Örneğin okulda “zzzzz” sesi olarak öğrenen çocuğa evde öğretirken “ze” demeniz onda karışıklığa neden olacaktır.
  • Ağlayınca dayanın. Çocuğunuz ders çalışma sırasında zorlandığı zamanlarda direnç gösterecek, hatta zaman zaman ağlayacaktır. Kontrolünüzü kaybedip o an istediği gibi çalışma düzeninin dışına çıkarsanız bunu sürekli yapmaya başlayacaktır.

 

Unutmayın! Önemli olan çocuklarınızın okuryazar olması. Okuma yazma alışkanlığı pratik yaptıkça gelişir. Çocuğunuza okuma yazma çalışmaları sırasında destek olurken ona kitap sevgisini mutlaka aşılayın. Kitapla severek iç içe olması, okumaya yönelmesi hâlihazırdaki başarısını perçinleyecektir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir