Yaz Tatilini Çocuklar İçin Daha Verimli Hâle Getirebilirsiniz!

Yaz tatili yaklaşırken birçok ebeveyn tatil planlarını yapmaya başladı. Yaz tatili, çocuklar için her ne kadar dinlenilecek 3 ay gibi görülse de velilerimize önerimiz, bu 3 ayı en iyi şekilde değerlendirmeleridir. Çocukların sadece dinlenmelerini değil, aynı zamanda onları geliştirecek etkinliklere yönelmelerini sağlamak, yaz tatilini eğlenceli olduğu kadar verimli hâle de getirecektir.

9 aylık bir maraton sonrası bir anda boşluğa düşecek çocuklar, tatilin ilk haftaları eğlense de zamanla sıkılmaya başlayacaklar ve dahası tembelliğe alışarak hiçbir şey yapmak istemeyip daha da mutsuz olacaklardır.

Peki, bunun önüne geçmek için neler yapılmalı?

  1. Öncelikle karne uzun süre gündem konusu olmamalı. Çocuğunuz iyi notlara sahip olabileceği gibi düşük notlarla da eğitim yılını tamamlamış olabilir. Bunun için çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamamalı, durumu daha yapıcı şekilde karşılamalısınız. Aynı şekilde iyi notlar için çocuğunuzu hediyelere, ödüllere boğmamalı; özverili çalışması için ona teşekkür etmelisiniz. Unutmayın, bir öğrenci olarak derslerine çalışmak onun sorumluluklarından biri.
  2. Tatile girildiği için çocuklara sınırsız bilgisayar oynama izni verilmemeli. Normal düzeninden biraz daha fazlası kabul edilebilir olmakla birlikte uzun süren bilgisayar oyunu saatleri çocuğunuzu olumsuz etkileyecektir.
  3. İmkân dâhilinde ise yaz ayları için çocuğunuzu sıkmayacak, ağır bir programı olmayan dil kurslarını tercih edebilirsiniz. Kurslar sayesinde daha sağlıklı bir tatil planı yapabilir, böylelikle çocuğunuzun verimli zaman geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.
  4. Yaz tatili için bir “okunacak kitaplar” listesi belirleyebilirsiniz. Unutmayın, kitap okumak sadece okulda verilen bir görev değildir. Çocuğunuzun hayatı kitapla ne kadar iç içe olursa kendini geliştirmeye o kadar açık hâle gelir. Ancak burada önemli olan kitap listesini çocuğunuzla birlikte, onun zevk ve yönelimlerine uygun biçimde oluşturmanızdır.
  5. Çocuğunuzla birlikte geziler düzenleyebilirsiniz. Bulunduğunuz şehirde çocuklarınızın henüz görmediği birçok müze, tarihî yerler vb. mutlaka vardır. Yaz tatilini bu yerleri keşfederek geçirebilirsiniz. Böylelikle hem çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmiş hem de onun yaz tatilini verimli geçirmesine katkıda bulunmuş olursunuz.

Bu yaz tatili, çocuğunuzla daha dolu dolu vakit geçirmek için harika bir fırsat. Doğru bir planlama ile bu fırsatı oldukça iyi değerlendirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise tüm planı çocuğunuzla birlikte yapmanız. Planlama kısmına dâhil olduklarında, hem merak hem de heyecan duyacak, böylelikle planlanan etkinliklerden daha fazla keyif alacaktır. Ancak onun fikrini almadan yaptığınız her plan, ona ceza gibi gelebilir ve planı uygulamaya karşı bir dirençle karşılaşabilirsiniz.

İyi tatiller!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir