Hâlâ Okuma Güçlüğü mü Çekiyor?
Normal veya üstün zekâ düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşayan çocuklar için kullanılan bir terim olan “disleksi” özel bir öğrenme bozukluğudur. Yaşıtlarına kıyasla çocuğunuzun okuma, yazma veya dil becerilerinde gerilik olduğunu hissediyorsanız disleksiden söz edilebilir. Ancak disleksi çözümsüz bir sorun değildir.
Disleksi genellikle okuma bozukluğu olarak gözlemlenmektedir. Disleksi belirtilerini açıklamak gerekirse;
Okuma Bozukluğu
Okuma bozukluğu kendisini kelimeleri tersten okuma, heceleri ve kelimeleri atlama, harfleri karıştırma ve duraksayarak okuma olarak gösterir.
Yazma Bozukluğu
Harfleri ters yazmak, bazı harflerle rakamları karıştırmak, birbirine benzer sembolleri karıştırıp hatalı kullanmak yazma bozukluğu anlamına gelir.
Bir çocuğa disleksi tanısı koyulabilmesi için zekâ düzeyinin normal olması gerekmektedir. Bu belirtilerden hepsi çocukta görülebileceği gibi yalnızca bazıları da görülebilir.
ÇOCUĞUMA NASIL YARDIM EDEBİLİRİM?
Okuma güçlüğü çeken çocuğunuza yardım etmenizin temel kuralı sabırlı olmanızdır. Aynı zamanda çocuğunuza olan ilginizi azaltmamalısınız. Sesli okuma yöntemini kullanabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuzun nerede hata yaptığını da görmüş olursunuz.
Okuma güçlüğü çeken çocuğunuza en büyük yardımınız onu motive etmek olacaktır. Öz güvenini yerine getirmek için başarabileceğini düşündüğünüzü gösterin.
Sevdiği şeylerle çocuğunuzun okuma güçlüğünü yenmesini sağlayabilirsiniz.
Hiçbir zaman çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamamalısınız. Bu sadece okuma bozukluğu olan çocuklar için değil tüm çocuklar için geçerlidir. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyasladığınızda başarılı olmasını değil başarısız olmasını sağladığınızı söylemeliyiz.
Okuma güçlüğü çeken çocuğunuzun kendini geliştirmesi için okul idaresi ve çocuğunuzun öğretmeniyle iş birliği yapabilirsiniz. Bu, duruma olumlu etki edecektir.
Okuma bozukluğu olan çocuğunuzun yeteneğinin olduğu alanlara yönelmeniz çocuğunuzun özgüvenini artıracaktır.
Motivasyon çocukların başarısı için çok önemlidir. Başarılı olduklarında çocuklarınızı mutlaka takdir etmelisiniz ki daha azimle başarmaya çalışsın.
Okuma bozukluğu olan çocuğunuzun dikkatini dağıtacak eşyaları ortadan kaldırmanız olumlu bir etki yapacaktır.
Öğrenmeyi genellikle bir zorunluluk olan gören çocuklarda okuma bozukluğunu yenmek için öğrenmeyi eğlenceli hâle getirebilecek aktivitelere yönelebilirsiniz.
Bir cevap yazın