Yarıyıl tatilinin gelmesiyle birlikte birçok öğrenci, ertesi gün okul olmamasının verdiği rahatlıkla okul dönemindeki alışkanlıklarından uzaklaşmaya başlar. Normalde birkaç saat daha geç yatma, uzun süre televizyon izleme ya da bilgisayarda oyun oynama, düzensiz beslenme alışkanlıkları bunların başında gelir. Bu dönemde genelde ebeveynler çocuklarına iki farklı şekilde yaklaşırlar. Eğer karnesinde kötü not varsa tüm tatil boyu o dersle ilgili çocuklarına çalışmaları için baskı kurarlar, eğer ki notları iyiyse de “hak etti” mantığı ile tatil boyunca çocuklarının her söylediklerine evet der, onlara sınır koymazlar.
Hâlbuki, iki taraftan da baktığımızda tatil sonrası zorlanmaması adına öğrenciler ara tatillerde hem çalışmalı hem de dinlenmelidir. Bunlardan bir tanesine ağırlık verilirse öğrenci ya okul başladığında erken kalkmakta zorlanır, derslerden sıkılıp oyun arar ya da karnesindeki kötü notlu dersi tüm yarıyıl tatilinin katili olarak gördüğü için o dersten daha da soğur ve yine derslere ayak uydurmakta zorlanır.
Peki, bu dönemde ne yapmak lazım?
Öncelikle her şeyin fazlası zarar olduğu gibi “aşırı ders çalışmanın” ya da “aşırı tembelliğin” de fazlası zarardır. Birçok şeyde olduğu gibi tatil döneminde de hem ders hem de dinlenme süreleri dengeli dağıtılmalı, aileler çocuklarıyla beraber tatil programı oluşturmalıdırlar. Bu programın içinde ders çalışma, dinlenme, oyun oynama zamanlarının yanı sıra aile ile beraber vakit geçirme zamanları da bulunmalıdır. Ancak burada dikkat edilmelidir ki aileler “Benim söylediğimi yap, yaptığımı yapma.” mantığından uzak durarak onlar da çocukları ile birlikte yaptıkları programa uymalıdırlar.
Aileler çocuklarının bir şey yapmalarını istediklerinde genelde sözlü telkinlerle onları istenilen davranışa yönlendirmeye çalışıyorlar. Hâlbuki, çocuklar çoğu zaman ailelerini kendilerine rol model alır, onların yaptıklarını alışkanlık olarak benimserler. Dolayısıyla yukarıda da belirttiğimiz gibi yapılan programlara çocuk dışında diğer aile üyelerinin de uyması gerekmektedir.
- Aile içi iletişimi de geliştirmenin en iyi zamanlarından biri olan yaryıl tatilinde, program yaparken önce çocuğunuzun isteklerini tam olarak öğrenin. Ona sormadan yaptığınız program, kendisini baskı altında hissetmesine neden olacak ve tatilden zevk almasını engelleyecektir.
- Beraber yaptığınız programda oyun, dinlenme ve ders sürelerini dengeli dağıttığınıza emin olun.
- Her ne kadar tatilde de olsa, akşam yatma zamanının büyük ölçüde değişmesinin okula başladığında onu nasıl zorlayacağını açık, sade bir dille ona anlatın.
- Tatil boyunca yapacağı kısa ders tekrarlarının okul başladığında birçok sınavda onun notlarını nasıl etkileyeceğinden bahsetmeyi unutmayın.
- Notlarının iyi olması, her zaman iyi olacağı anlamına gelmediği gibi kötü olması da her zaman başarısız bir öğrenci olacağı anlamına gelmez, dolasıyla her zaman çaba sarfetmeye devam etmesi gerektiğini ona hatırlatın.
Her şeyden önemlisi, bu yarıyıl tatilinde yapacaklarını bir görev mantığıyla yapmak yerine, bunları benimsemesini, bunun gelişimi için ne kadar önemli olduğunu ona anlatın. Her ne kadar sözünüzden çıkmadan söylediklerinizi yapsa bile gerçekten benimsemediği sürece bu düzen hâli kalıcı olmayacaktır.
Bir cevap yazın