Çocuklarla Çok Zaman Geçirmek mi, Yoksa Verimli Zaman Geçirmek mi?

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte birçok öğrenci tatil heyecanı yaşarken ebeveynler de çocuklarıyla nasıl vakit geçireceğini düşünmektedir. Bu dönem özellikle çalışan ebeveynler için zorlayıcı olsa da iyi bir planlama ile hem kendinizi yıpratmadan çalışmalarınıza devam edebilir hem de çocuklarınız ile vakit geçirebilirsiniz.

Peki, bu zaman nasıl planlanmalı? Önemli olan uzun süre vakit geçirmek mi, yoksa verimli vakit geçirmek mi? Çocukların ebeveynleriyle ilişkilerinde nitelik oldukça önemlidir. Bilindiği üzere eğitim ailede başlar ve çocukların birçok alışkanlığı aile üyeleri ile birlikteyken kazanılır. Bu bakımdan geçirilen zamanda yapılan etkinlikler bir amaca hizmet etmeli, dahası çocuğunuzun fizyolojik ve psikolojik gelişimine doğrudan katkıda bulunmalıdır.

Özellikle çalışan ebeveynlerin kısıtlı zamanları, her zaman iş yerinden izin alamamaları nedeniyle iyi bir planlama gerektirir. Unutmayın, birlikte zaman geçirmek demek, sadece aynı ortamda bulunmak demek değildir. İsterseniz bütün gün aynı ortamda bulunun, eğer ki çocuğunuzla aranızdaki ilişkiye doğrudan bir katkı yapıp onun sosyal gelişimini etkilemiyorsanız sağlıklı bir aile ilişkisinden bahsetmek mümkün değildir.

Peki, verimli zaman ne demek?

Başta da belirttiğimiz gibi öncelikle planlı olması gerekir. Yani, başlangıç ve bitiş zamanı belli, hangi amaca hizmet ettiği belirli, çeşitli etkinlikler içeren zaman dilimine verimli zaman diyebiliriz.
Mesela çocuğunuzla beraber onun odasını toplayabilirsiniz, onun en sevdiği oyunu ailece oynayabilirsiniz ya da beraber kitap okuyabilir, sonrasında onunla kitap hakkında konuşabilirsiniz. Bu tür etkinlikler çocuğunuzla beraber televizyon izlemekten ya da onu oynaması için parka götürmekten daha etkilidir.

Bu etkinlerin amacı; sorumluluk alma, paylaşım ve birbirinizi tanımaktır.

Çocuğunuzun sizinle paylaşımda bulunduğu zamanlar arttıkça size kendini duygusal olarak daha da yakın hissedecektir. Bu yakınlık zamanla hem aranızdaki güveni pekiştirecek hem de gerek okulda gerek arkadaşları ile ilgili yaşadığı sorunlarda size gelmesini kolaylaştıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir