Çocuklarınıza Kitap Okumayı Nasıl Sevdirebilirsiniz?

Bir çocuğun okumaya karşı geliştirdiği tutum, okul başarısına doğrudan etki eder.  

Okumaya karşı olumlu tutum geliştiren çocuklar, hem kendilerini geliştirmeye hem de yaşam boyu öğrenmeye açıktırlar. Diğer yandan olumsuz tutum geliştiren çocuklar ise sadece “zorunluluktan” (ders çalışma, ödev vb.) okudukları ve zorunlulukları ortadan kalktığında okumayı bıraktıkları için dolaylı olarak kendilerini geliştirmeyi de bırakırlar.

Bir çocuğun kitap okuma alışkanlığı geliştirmesinde ailesinin konuya yaklaşımı oldukça önemlidir. Örneğin çocuğuna sürekli okumasını söyleyen ebeveynlerin de çocuklarını teşvik etmek için onların yanında kitap okuması gerekir. Çocuklar anne ve babalarını taklit etmeye meyillidirler. Onların da okuduğunu gördüklerinde merak edip kendi kitaplarını karıştırmaya başlayacaklardır. Ancak ona sürekli okumasını, kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu anlatan ebeveynler sonrasında gidip “sadece” televizyon izliyorlarsa, söyledikleri, çocukların üzerinde pek de etkili olmayacaktır. Bu yüzden ev ortamı, ailenin okumaya verdiği değeri yansıtmalıdır.

Evin her köşesinde; televizyonun yanında, salonun ortasındaki sehpada vb. yerlerde dergi, gazete olması okuma ortamının oluşmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca her bütçeye uygun küçük kitap rafları ile aile kütüphanesinin oluşturulması da okumaya verilen değeri yansıtmada önemli rol oynar.

Çocuğunuzun kitap okumayı sevmesinde önemli bir diğer etken de kendi yaşına uygun kitapları okumasıdır. Okuduğu ya da okuması söylenen kitaplar yaşından daha küçük bir yaş grubuna hitap ediyorsa sıkılabilir, dahası kitabı basit görmeye başlayabilir. Eğer daha büyük bir yaş grubuna hitap ediyorsa da okurken zorlanacağı için kitap okumaya tepkisi artabilir.

Çocuklar için, Dünya Çocuk Klasikleri çoğu zaman kitap okumaya başlamak için oldukça uygundur. Yine de çocukların arasında klasikleri sevmeyenler de olabilir. Böylesi bir durumda da onun ilgilendiği konularla ilgili kitaplara başvurmak sağlıklı bir çözüm olacaktır. Her çocuğun bir ilgi alanı vardır. Spor, bilim, hayvanlar, oyun, bilmece, bulmaca vb. Çocuğunuzun ilgi alanına dair bir kitap bulmak çoğu zaman sandığınızdan daha kolaydır.

Unutmayın! Her şeyden önce kitap okumak sadece çocuklar için değil, herkes içindir. Sizin okuduğunuzu gören çocuklarınız kitap okumak için hep çok daha hevesli olacaktır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir