Günde 4 Saat mi Yoksa Her Gün Yarım Saat mi Çalışmalı?

Her öğrencinin anlama, öğrenme süresi farklıdır. Dolayısıyla tek bir çizelge hazırlayıp bunu bütün öğrencilere dayatmak  başarı açısından sağlıklı sonuçlar vermeyecektir. Bununla birlikte ders çalışmada herkes için geçerli olan, tamamen beynin çalışma şekliyle ilgili birtakım ipuçlarını göz ardı etmek de doğru olmayacaktır.

Ders çalışırken 30 – 40 dakikada bir 15 dakikalık ara verme ya da sözel ve sayısal derslerin peş peşe çalışılması yerine, bir sözel bir sayısal ders çalışılması gerekliliği bu ipuçlarına örnektir.

Bu herkes için geçerli olan kurallara günlük olarak kısa süreli ders çalışmayı da ekleyebiliriz.

Birçok öğrenci günlük çalışmayı külfet olarak görüp özellikle sınavdan kısa bir sure önce uzun saatler çalışmayı tercih etse de bu yöntem çoğu zaman etkili olmuyor. Hatta öyle ki tamamen ezbere dayalı bu yöntemde, dönem ilerleyip ezberlenmesi gereken konular artınca öğrenciler sudan çıkmış balığa dönüyor.

Her gün yarım saatlik tekrar yerine bir günde 4 – 5 saat ders çalışan öğrenciler hem tam öğrenemedikleri için devamında gelecek konular için sağlam olmayan bir zemin inşa etmiş oluyorlar hem de bir anda yükleme yaptıkları için ders çalışmaktan giderek soğuyarak bunu kendilere eziyet hâline getiriyorlar.

İşin dikkate değer bir diğer yanı ise bu noktada siz velilerimizin çocuklarına karşı duruşu. Birçok veli, çocuğu uzun süre ders çalıştığı zaman seviniyor.

Hatta ders çalışmıyorsa böyle ders çalışan diğer çocukları kendi çocuğuna örnek olarak gösteriyor. Hâlbuki uzun saatler çalışıp sosyal yaşamdan soyutlanacağına günlük kısa çalışmalarla hem ders çalışmak eğlenceli hâle getirilebilir, hem de sosyal yaşamı etkilemeyeceği için ders çalışmaya karşı ön yargılar ortadan kaldırılabilir.

Her gün 20 – 25 dakikalık ders tekrarları bilgileri taze tutar. Kar topu etkisi ile bir gün öncesinin bilgisi üzerine yenileri eklendiğinde kavrama artar. Bilgiler taze olacağı için öğrenci konular arasındaki neden-sonuç ilişkisini daha kolay kurar ki bu da ömür boyu hatırlanacak bilgi anlamına gelir.

İyi bir düzende oluşturulmuş ders çalışma alışkanlığı öğrenciler için başarının anahtarıdır. Bir davranışın alışkanlık hâline getirilebilmesi için de her şeyden önce sürekliliğinin olması gerekir.

Günlük kısa çalışmalar öğrencinin ders çalışma alışkanlığı kazanmasına, doğal olarak da başarısının artmasına katkıda bulunur.

Unutmayın! Önemli olan uzun saatler çalışmak değil, verimli ders çalışmaktır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir