Dikkat Eksikliğinin 5 Fiziksel Nedeni

Çocuklarda dikkat eksikliği ve buna bağlı olarak okuldaki başarı oranında düşüş sık sık duyduğumuz söylemler arasındadır. Başarının anahtarı olarak gösterilen odaklanmada, dikkat önemli bir anahtardır.

Dikkat eksikliği denildiğinde kastedilen, çocuğun “dikkatinin olmaması” değil, uzun bir süre özellikle zihinsel çalışmalar gerektiren durumlarda  konsantre olamamasıdır.

Birtakım genetik faktörler, düzensiz uyku, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan gizli açlık vb. çocuklarda dikkat eksikliğine neden olabilir.

Dikkat eksikliği olan çocukların en büyük özelliklerinden biri de genelde eğlence içeren örneğin televizyon izleme, bilgisayarda oyun oynama gibi etkinlikleri uzun süre yapabilmeleridir. Birçok aile, bu nedenden ötürü çocuğunun dikkat eksikliğini; ders çalışmayı istememe, şımarıklık, hatta ilgi çekme isteği gibi algılayabilmekte ve harekete geçme konusunda geç kalabilmektedir. Dikkat eksikliğinde asıl sorun, bir görev bilincinde iken uzun süreli konsantrasyon sağlayamamaktır.

Dikkat eksikliği olan çocuklarla ilgili özellikle okulda öğretmenleri tarafından “Dersi dinlemiyor, arkadaşlarının dinlemesini engelliyor, sürekli kalemi-silgisiyle oynuyor.” gibi şikâyetler dile getirilmektedir.

Birçok sağlık probleminde olduğu gibi dikkat eksikliğinin de birden fazla etkeni olabilir. Ancak günümüzde dikkat eksikliğinin fiziksel nedenleri ile ilgili 5 ana başlık ön plana çıkmaktadır.

Motor becerilerinden kaynaklanan zayıflıklar ve dolayısıyla başarısız olma,

Fiziksel dikkat dağılması ve sandalyede otururken vücudunu sağa-sola döndürme ihtiyacı

Doğumdan itibaren gelen bu refleks, bebeğin annenin kalça kemikleri arasında sıkışmasını engellemek açısından hayati önem taşır. Doğum sonrasında ise bu refleksin bir kullanışı kalmaz. Kaybolmaması durumunda ise, çocuğun gerçek anlamda vücudunu sağa-sola döndürme ihtiyacı hissetmesine yol açıp dikkat ve konsantrasyonu etkileyebilir.

Vücuttaki duyuların yeterince işlevsel olmamaları

Bu yetersiz işlevsellik her zaman duyma cihazı, gözlük takma vb. bir zorunluluk meydana getirmez. Ancak çocuk yeterli dönüşü alamadığı için bir süre sonra ilgisini odaklamada zorlanır.

Duyuların normalin üstünde işlevsellik göstermesi

Bu da dikkat eksikliğinin bir başka nedenidir. Örneğin normalin üstünde bir işitsel işlev çocuğun fiziksel olarak da rahatsız olmasına yol açacağı için çocuk, kendisine verilen göreve odaklanamayacak ve kısa bir süre sonra da görevden vazgeçecektir.

Denge duyusunun yetersiz olması

Sürekli olarak hareket etme ihtiyacı çoğu zaman yeteri kadar duyarlı olmayan denge duyusu ile alakalıdır. Bu ihtiyaç hâli de yine konsantrasyonu etkileyen bir başka nedendir.

Dikkat eksikliği her ne kadar soyut kavramlar barındırsa ve daha çok zihinsel uğraşlarda ortaya çıksa da genele bakıldığında fiziksel, somut etkenler, dikkat eksikliğinde önemli rol oynamaktadır.

Burada yapılması gereken çocuğunuza dair gözlemi iyi yapmak ve dikkat eksikliği olduğundan şüpheleniyorsanız hemen bir uzmana başvurmaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir