Çocuğunuzun Başarısını Artırmak İçin Sormanız Gereken 7 Soru

Her anne baba, çocuğunun başarılı olmasını yürekten ister. Bunun için elindeki tüm maddi ve manevi imkânları çocuğunun geleceği için harcar (ya da öyle zanneder). Anne ve babaların en büyük dileği başarılı ve mutlu çocuklar yetiştirmektir. Ancak zayıf gelen bir karne ya da veli toplantısında çocuğunun öğretmeninden duyduğu olumsuz haber ebeveynin hayallerini altüst eder. Birdenbire şu soru ile baş başa bulur kendini: “Şimdi ne olacak?”

Çocuklarının başarılı olmasını bekleyen anne babalar, kötü sürprizlerle karşılaşmamak için bazı soruların cevaplarını iş işten geçmeden önce cevaplamalıdır.

1- BAŞARIDAN KASTIM NE?
Çocuğumuzun doktor olması mı, en iyi olması mı, yoksa hangi mesleği seçerse seçsin o meslekte mutlu olması mı? Yukarıdaki soruya vereceğimiz cevap, çocuğumuzun hayatı için bizim anne baba olarak beklentimizi ortaya çıkaracaktır.

2- ÇOCUĞUMUN İLGİ VE YETENEKLERİNİN FARKINDA MIYIM?
Günümüzde, her bireyin yetenek ve ilgilerinin farklı olduğu, yetenek ve ilgilerin yoğunluklarının da kişiden kişiye farklılıklar gösterdiği çeşitli eğitim kuramlarıyla kanıtlanmış ve onaylanmıştır. ÇOKLU ZEKÂ SİSTEMİ bu görüşü savunan ve Türk Millî Eğitim Programı tarafından da desteklenen bir sistemdir. Müziğe karşı yeteneği olmayan bir çocuktan müzisyen olmasını beklemek ya da matematiğe yeteneği olmayan bir çocuğun mühendis olmasını ummak sadece bir hayaldir. Anne baba, okulla iş birliği yaparak ve çocuğunu gözlemleyerek, çocuğundaki ilgi ve yeteneklerinin farkına varmalı ve bu yetenekleri destekleyerek çocuğunu hem mutlu hem de başarılı olabileceği bir geleceğe doğru yönlendirmelidir.

3- EVDEKİ ORTAM ÇOCUĞUMUN BAŞARISI İÇİN NE KADAR UYGUN?
Aile içinde özellikle eşler arasında yaşanan en ufak problemler bile bazen çocuklar tarafından büyük sorunlar olarak hissedilebilir. Hastalık, boşanma, ölüm, büyük geçimsizlikler çocukların olumsuz etkilendikleri ev ortamları arasındadır. Eğer ev ortamında çocuğunuzu olumsuz etkileyebilecek bu tür durumlar söz konusuysa çocuğunuzla mutlaka konuşun, onu anlayın ve çözümleri beraberce üretin. Aile olmanın en önemli şartı hissetmek ve paylaşmaktır.

4- ÇOCUĞUMU ANLAMAK, BAŞKA BİR DEYİŞLE ÇOCUĞUMLA İLETİŞİM KURMAKTA NE KADAR YETERLİYİM?
Çocuklar bize bir şey iletmek istediklerinde, “Anne, baba bana bak!” derler. Bize göre “BANA BAK” ifadesinin anlamı sadece çocuğun o anki ihtiyaçlarını yerine getirmektir. Bunu hayatımızda önemli bir yeri olan diğer insanlara da yaparız. Çoğu zaman o insanların gözlerinin içine bakmayız. Lütfen çocuğunuz “anne / baba bana bakar mısın?” Derse çocuğunuzun gözlerinin içine bakın. Söyleyeceklerinin altındaki gerçek sorunları çözmeye çalışın. Unutmayın ki bakmak anlamak için, anlamak da çözüm için atılan en önemli adımdır!

5- ÇOCUĞUMDAKİ KİŞİLİK DEĞİŞİMİNİN VE BUNDAN KAYNAKLANAN SORUNLARININ FARKINDA MIYIM?
Çocuğumuz büyürken ve kişilik değişimine daha doğrusu gelişimine devam ederken birtakım sorunlar yaşar. Zaman zaman bıkkın, mutsuz, umursamaz tavırlar içine girebilir. Geçici olan bu dönem çocuklarda geçici başarısızlıklara da neden olabilir. Bu geçici sorunlar umursanmayıp çözümlenmediğinde kalıcı ruhsal problemlere dönüşebilir. Bunları anlamak ve çocuğunuzun kişilik yapısındaki değişiklikleri fark edip çözümlemek için çocuğunuzla konuşun ve sorunlarını dinleyin. Sorunlarına çözüm bulması için destek olduğunuzu çocuğunuza hissettirin.

6- OKUL-AİLE İŞ BİRLİĞİ İÇİN NELER YAPIYORUM?
Anne baba olarak çocuğunuzun eğitim aldığı okulla iş birliği yapın. Evdeki olumlu ya da olumsuz değişiklikleri sınıf öğretmeni ve/veya rehber öğretmeniyle paylaşın. Aynı şekilde çocuğunuzun okuldaki mutluluk ve mutsuzlukları hakkında bilgi edinin. Çocuğun eğitiminde okul ve aile iletişimi, sorunların çözümü için mutlaka gerekli olan bir iş birliğidir.

7- ÇOCUĞUMU DİNLİYOR, ANLIYOR VE DESTEKLİYOR MUYUM?
Çocuğunuzu başarısızlığa götüren nedenleri bir de çocuğunuzun kendisinden dinleyin ve sonra da beraberce bu nedenlere çözüm yolları oluşturun. Çocuğunuz yanında olduğunuzu hissederse çok daha mutlu bir ruh hâli içinde olacaktır. Mutluluk, başarmanın en önemli yapı taşıdır.

PEDAGOG AYŞEN OY

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir