Çocukların yaşıtlarıyla kurdukları ilişkiler, yaş aralığına göre nitelik ve nicelik açısından değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla, arkadaşlık ilişkilerinde de karşılaştıkları sorunlar çeşitlidir.
Karşılaşılan sorunlar çeşitli olsa da temelde bir çocuğun iyi bir arkadaşlık ilişkisi kurabilmek için iletişim becerilerinin ve sosyal yeteneklerinin gelişmiş olması gerekmektedir. İletişim yeteneğine ek olarak öz güveninin yüksek olması, ailesinden destek görmesi ve sağlıklı bir ortamda yetişmesi de arkadaşlık ilişkilerini doğrudan etkilemektedir. Bir çocuğun öz güveninin yüksek olması, arkadaşlarıyla yaşadığı sorunları daha hızlı çözmesine etki etmektedir.
Ailede kabul görmeme, kaybetme korkusu yaşayan çocukların yanı sıra iyi ve mutlu bir evde büyüdüğü hâlde okuldaki arkadaşlık ilişkilerinde sorun yaşayan çocuklar da vardır. Unutulmamalıdır ki aile büyük bir etkendir ancak tek etken değildir.
Burada velilere düşen görev, her şeyden önce çocuklarıyla iletişim kurarken kullandıkları dile dikkat etmeleridir. Çocuğunuza karşı kullandığınız üslup ayna misali onun arkadaşlarıyla kurduğu iletişime, kullandığı dile etki edecek hatta çoğunlukla sizi yansıtacaktır. Kullanılan dilin yanı sıra çocuğunuza vereceğiniz güven de onun başkalarıyla olan ilişkisini etkilemektedir. Sürekli kaybetme duygusu içerisinde olan çocuklar arkadaşlarıyla sağlıklı bir iletişim kurmakta zorlanırlar.
Günün sonunda, çocuklarınızın çevresiyle daha sağlıklı ilişkiler kurabilmesi için öncelikle siz ebeveynleri ile sağlıklı ilişkiler kurabilmesi, yaşadıklarını size rahatlıkla anlatabilmesi ve sizin ona bu konularda rehberlik etmeniz gerekmektedir.
Bir cevap yazın