TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavı öğrencilerin üniversite hedeflerini belirlemede en önemli ilk basamaktır. Lise eğitimi için iyi bir okula gitmek isteyen öğrenciler sınav döneminde oldukça stresli olabiliyorlar. TEOG sınav döneminde öğrenciler ellerinden geleni yaparken, aynı zamanda ebeveynler de çocuklarıyla doğru iletişimi kurmakta zorlanabilir. Bu nedenle rehber niteliğindeki makalemizde, TEOG sınav döneminde çocuklarla nasıl iletişim kurulması gerektiğinden bahsettik.
Ebeveynlerin çocuklarının sınavda başarılı olmak için gösterdiği çabayı desteklemelidir. Bu çok önemli bir ayrıntı olmakla beraber, aynı zamanda çocuğunuzun elinden gelenin en iyisini yapmasına yardım etmek, buna inandığınızı göstermek de şarttır.
TEOG sınavı öncesinde çocuğunuzla iletişim kurarken öncelikle sınavla alakalı tüm bilgileri doğru bildiğinizden emin olmalısınız. Bunun için çocuğunuza sorular sorabilir ve onu önemsediğinizi gösterebilirsiniz. Böylelikle sınavla alakalı eksik bilgileriniz de tamamlanmış olur.
Çocuğunuz geçmişte belirli bir konuyla çok fazla uğraşıysa ve sınava hazırlanırken hala bu konuda zorlanıyorsa ona bazı zorlukların üstesinden gelmesi için yardımcı olabilirsiniz. Ona yardımcı olmak istediğinizi söyleyerek beraber çalışmayı teklif edebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuzun eksik yanlarını görerek ona yardım edebilirsiniz.
Çocuğunuz test çözerken sorun yaşıyorsa, test sorularını çözebilmesi için pratik yapmasına izin verin. Tüm soruları doğru yanıtlamasını beklemediğinizi söyleyerek çocuğunuza güven verebilir, böylelikle yanlış yaparak doğruları bulmasını sağlayabilirsiniz.
Bu sınav çocuğunuzun geleceği için önemli bir adım olsa da mutlaka sakin kalmayı başarmalı ve sabırlı olmalısınız. Bu çocuğunuzun da sakin olmasına yardımcı olacak ve sizden aldığı güvenle daha az strese girecektir. Eğer çocuğunuzda endişeye ve strese neden olursanız sınavda başarılı olma ihtimali de düşecektir.
Çocuğunuz ile TEOG sınavı hakkında konuşurken ona bu sınavda başarılı olmazsa tüm hayatının olumsuz şekilde ilerleyeceğini ifade ederseniz, bu ondan büyük bir baskıya neden olacak ve sınavsa başarılı olmazsa hayatının sonuna kadar mutsuz olacağını düşünmesini sağlayacaktır. Bu nedenle ne siz ne de yakınlarınız bu konuda çocuğunuza baskı yapmamalıdır.
Bir cevap yazın