Çocuklar Ne Tür Müzik Dinlemeli?

Müziğin, kültürümüzde önemli bir yeri bulunmaktadır. Tiyatro, televizyon, film, bayramlar, kutlamalar ve hatta dışarıdaki kuş cıvıltıları bile hayatımıza birçok açıdan müzik sunuyor. Evde dinlenen müzik, aile kültürünün bir parçasıdır.

Doğduğu andan itibaren, anne babalar içgüdüsel olarak çocukları yatıştırmak, sevgilerini ve sevinçlerini ifade etmek, onunla etkileşimde bulunmak için müzik kullanıyorlar. Ebeveynler, müziğin çocuk gelişimini nasıl etkileyebileceğinin, sosyal becerileri geliştirip her yaştaki çocuğa fayda sağladığının bilincinde olmalı.

2016 yılında Güney Kaliforniya Üniversitesi Beyin ve Yaratıcılık Enstitüsünde yapılan bir araştırmanın sonucunda, çocukluk çağındaki müzik deneyimlerinin, özellikle dil edinimi ve okuma becerileri alanlarında beyin gelişimini hızlandırdığı tespit edildi.  Müzik, vücudun ve zihnin birlikte çalışmasına yardımcı olur. Çocukları erken gelişim dönemlerinde müzikle buluşturmak, kelimelerin seslerini ve anlamlarını öğrenmelerine yardımcı olur. Müzikle dans etmek, çocukların kendilerini ifade etmelerine izin verirken çocukların motor becerilerini geliştirmelerine de yardımcı olur.

Çocuğunuza Uygun Müzik Türü

Çocuğunuz için uygun müzik türünü seçmeden önce, çocuğunuzun sadece dinlemekten fazlasını yapmasına fayda sağladığını unutmayın. Müziğe odaklanmak, düşünmek gibidir. Bu nedenle, çocuğunuz için bir müzik kütüphanesi oluşturmaya başladığınızda, çocuğunuzun müzikal kulağını eğitmeye yardımcı olacak müziğe odaklanın. İyi bir müzik kütüphanesi çocuğunuz için her türden müzik örneklerine sahip olmalıdır.

Bebekler için daha sakin sözsüz, fon müzikleri çok rahatlatıcı olurken, okul öncesi çocuklar daha çok hayvanlarla alakalı şarkılardan ve eğlenceli müzik türlerinden hoşlanırlar. Çocuklar için en uygun müzik türü yoktur. Her çocuk, farklı türlerde müziklerden hoşlanabilir. Ancak çocuğunuz kendi kararlarını vermeye başlayıncaya kadar ona agresif müzikler dinletmemenizi tavsiye edebiliriz.

Okul çağındaki çocuklar farklı müzik türlerinden hoşlandıklarını ve beğenmediklerini ifade etmeye başlarlar. Bu dönemde müziğe aşina olan çocuklar için müzik dersleri çok eğlencelidir. Diğer yandan çocuğunuzun müzik kütüphanesine klasik müzik eklemeniz enstrümanlar hakkında bilgi edinmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda müziğin farklı türlerini tanıyarak daha çok bilgi edinebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir