Matematiği, çocukların çok az bir kısmı öğrenmeye başladığı ilk andan itibaren sever. Diğerleri ise matematik dersinden hep korkar ve yanlış yapacaklarını düşünerek en sevmedikleri dersin matematik olduğunu söylerler. Matematik dersinde başarılı olmak tamamen zekâyla ilişkilendirilemez. Sadece ezber sisteminden uzaklaşılması ve çocuklara matematiğin aslında bir bilim olduğunun anlatılması gerekmektedir. Aynı zamanda matematik dersi, temel gerektiren bir ders olduğu için temeli olmayan ve konu eksiği olan çocuklar ilerleyen zamanlarda matematiği anlayamayacaklardır. Bu nedenle matematik temelinin iyi olduğuna emin olmalısınız.

Matematik korkusuyla baş etmenin ve çocuklara matematiği sevdirmenin bazı yolları vardır. Bunlar şu şekildedir:

MATEMATİK OYUNLARI

Çocuğunuzla matematik oyunları oynayarak onu matematiğe ısındırmaya çalışabilirsiniz. Bunun için satranç vb. bir oyunu tercih edebileceğiniz gibi Monopoly tarzı bir oyundan da yardım alabilirsiniz. Üstelik bu tarz masa oyunları ailece çok eğlenceli olduğu için çocuğunuz hem eğlenecek hem de öğrenecektir. Satranç oynadığında ise matematiksel bir biçimde düşünecek ve hamlelerini ona göre yapacaktır.

MATEMATİĞE YAKLAŞIM

Matematiğin bir bilim olduğunu çocuğunuza anlatmaya çalışın ve asla çocuğunuzun önünde matematikle ilgili olumsuz yargılarda bulunmayın. Bu tip konuşmalar aile arasında başka yakınlar tarafından da yapılabilir. Bunun için yakınlarınızı uyarabilirsiniz. Bu tarz söylemler çocuğu matematikten soğutmaktan başka bir şey yapmayacaktır çünkü. Onun yerine daha pozitif bir yaklaşım sergileyebilirsiniz.

ÇOCUĞUNUZLA ÇALIŞIN

Bununla yalnızca çocuğunuzla beraber masa başına geçip problemler çözmenizi kastetmiyoruz. Aksine matematiği günlük işlerinizin bir rutini hâline getirebilirsiniz. Mesela çarpım tablosunda pek de iyi olmayan çocuğunuza gün içinde oyunlar oynayarak çarpım tablosundan işlemler sorabilirsiniz. Ya da banyo yaptırırken bunu bir oyun olarak kabul edip çocuğunuzun alıştırma yapmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bunu yaparken bırakın o da size sorular sorsun ve siz de hepsini bilemeyin. Böylelikle yetişkinlerin bile matematikte hatalar yapabileceğini öğrenmek çocuğunuzun hoşuna gidecek ve matematiği sevmesine yardımcı olacaktır.

HATA YAPMASINA İZİN VERİN

Çocuğunuzun sadece matematik öğrenmesi durumunda değil, tüm öğrenim hayatı boyunca hata yapmasına izin vermelisiniz. Çocuğunuzu baskılamanız başarıyı değil başarısızlığı getirecektir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir