Arkadaşlarıyla İyi Geçinemiyor Mu?

Bazı çocuklar büyümüş de küçülmüş davranışlarıyla, bilmiş konuşmaları ve olgun tavırlarıyla yetişkinleri şaşırtırken, bazıları ise sorunlarla başa çıkamaz ve başka bir tutum sergiler. Her çocuk özellikle okul hayatına başladığında arkadaş bulmakta zorlanabilir. Ancak arkadaşları olduğu hâlde onlarla iyi geçinemiyorsa ve bu durum sürekli olarak devam ediyorsa ortada çözülmesi gereken problemler olabilir. Bu nedenle sizler için çocuğunuzun arkadaşlarıyla iyi geçinememe nedenleri arasında olabilecek durumları derledik.

ÖZ GÜVENİ EKSİK OLABİLİR

Öz güveni eksik olan bir çocuk hem aile içinde hem de dışarıda arkadaşlarıyla iyi iletişim kuramayacaktır. Bir çocuğun arkadaş edinebilmesi için sosyal yetilere ve iletişim becerilerine ihtiyacı vardır. Bu beceriler ise aileden gelmektedir. Çocuğunuzun öz güveninin artması için ona evde küçük sorumluluklar vermenizi öneririz. Herhangi bir konu hakkında fikrini alın veya ona yapması için bir görev verin ve bunu tamamladığında onun kendini iyi hissedeceği cümleler kurmaktan çekinmeyin. Böylelikle öz güveni artan çocuk, iletişimlerinde de daha yapıcı olacaktır.

ROL MODELİ KİM?

Çocuklar büyüdüklerinde bile ailelerindeki bir kişiyi rol model olarak görürler. O kişi aile içi veya akrabalardan biri olabilir. Rol model aldığı kişinin ilişkilerini gözlemleyen çocuk onun gibi olmak isteyebilir. Bu da arkadaşlarıyla iyi geçinememesine neden olur.

AYNI ANDA BİRDEN FAZLA DEĞİŞİKLİK

Çocuklar aynı anda, birden fazla ciddi değişikliklerde iletişim sorunları yaşayabilirler. Örneğin başka bir şehirden başka bir şehre taşınmak birden fazla değişikliği de beraberinde getirecektir. Çocuk hem arkadaşlarından, hem okulundan hem de çok iyi bildiği şehrinden uzaklaşacaktır. Bu da adaptasyon sorununu ortaya çıkarabilir.

BÜYÜMEK TEK BAŞINA YETERLİ

Çocuğunuz her yıl büyüyor ve vücudunda birtakım değişiklikler oluyor. Bu durum, ergenliğe geçiş sürecinde daha da belirgin bir hâl alırken arkadaşlarıyla iletişimini de etkileyebilir.

DİNLEMEK

Arkadaşlarıyla iyi geçinemeyen bir çocuğu öncelikle dinlemeniz gerekir. Dinlemekle bazen en büyük sorunlar bile çözümlenebilir. Çocuğunuzu dinlerken kelimelerinin arasında neyi anlatmak istediğini de anlamanız gerekmektedir. Çünkü çocuklar ebeveynlerine her şeyi açık açık anlatmayabilirler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir