Güvenli internet, 2011 yılında çıkarılan kanunlarla “çocukları internetin olumsuzluklarından korumak” amacı ile internet kullanımının filtrelenmesi demektir.

Peki, nedir bu “olumsuzluklar”?

Günümüzde gerek hızlı bilgi ulaşımı gerekse geniş kitlelere ulaşım anlamında internet tartışmasız olarak tek yöntemdir. İnternet üzerinden eğitimler alabilir, haberleri takip edebilir, çocuklarınızın ev ödevlerine yardımcı olabilir, dahası e-öğrenme platformlarından üyelik satın alarak çocuğunuzun başarısı takip edebilirsiniz.

İnternet hem kullanım kolaylığı hem de sağladığı pratiklik nedeniyle çağın yıldızı olsa da internetteki içeriklerin herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın herkese sunulması  olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özellikle yetişkinlere yönelik içeriklerle çocukların karşılaşması, onların fizyolojik ve psikolojik gelişimlerini olumsuz etkileyebilir.

Yetişkinlere yönelik siteler, siyasi içerikli siteleri yanında, “çocuklar için” yapıldığı söylenen şiddet içerikli oyunlar ve dahası çocukları olumsuz etkilemektedir.

İşte “güvenli internet” dediğimiz internet kullanımı bu noktada devreye giriyor. Sırf zararlı içerik var diye internet kullanımı elbette bırakılamaz. Çünkü zararından daha çok yararı da olan internet sadece rutin bilgi alışverişlerinde değil, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitimlerinde de tablet kullanımı ile birlikte başrolde.

Bugün internet sağlayıcınızın size sunacağı hizmet doğrultusunda “Aile Profili”, “Çocuk Profili” gibi filtreleme yöntemleriyle çocuğunuz ve aileniz için internet kullanımını daha güvenli hâle getirebilirsiniz.

Çocuğunuzun girmesini istemediğiniz sitelerin erişimini sadece kullandığınız internete özgü olarak kısıtlayabilirsiniz.

Burada unutmamanız gereken, kullandığınız filtrelemelerin sadece sizin internetinizde ve o interneti kullanan tüm kullanıcılar için geçerli olduğu.

Ek olarak, internet filtrelerinizi istediğiniz zaman kaldırabilir ya da devreye sokabilirsiniz. Önemli olan çocuğunuzun internet kullanım saatlerinde bu filtrelerin devrede olması.

Peki, filtreleme yeterli mi?

Aslına bakarsanız hayır. Ne de olsa filtre var, deyip çocuğunuzun saatlerce bilgisayar başında olmasına izin vermemelisiniz. Girdiği sitelere, hatta oynadığı oyunlara tarama geçmişinizden erişip bakmalısınız.

Belirli bir yaşa kadar çocukların internet kullanımı %100 aile gözetiminde olmalıdır. Bununla birlikte internetteki yaşamın sanal olduğunu çocuğunuza anlatmalısınız. Bütün zamanını internette geçiren çocuklar belirli bir süre sonra gerçek hayat ile sanal ortam ayrımını yitirebilirler.

İnternette karşılaştığı her şeyin gerçek olmadığının bilincinde olan çocukları internetin zararlarından korumak daha kolaydır. Çünkü o noktada sizin bilincinizle birlikte onun bilinci de devreye girer.

Bugün “güvenli internet” kavramının yayınlaşması ile birlikte birçok internet servis sağlayıcısı “güvenli internet, filtreleme” hizmetleri vermektedir. Kendi çocuk ya da aile profillerinizi oluşturmak için internet sağlayıcınız ile iletişime geçip çocuğunuz için interneti daha güvenli hâle getirebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir