digitalization

Bugünün öğrencilerini ileride sadece basılı materyallerden oluşan bir dünya değil, dijital bir dünya bekliyor.

Onları şimdiden dijital dünyanın katma değerleri ile buluşturmak, tanıştırmak, bu yeni ve daha verimli dünyaya hazırlamak zorundayız.

Zaman hızla akıyor. İnternet’in ülkemizde yeni yayılmaya başladığı 2006’nın üzerinden tam 10 yıl geçti. 2016 yılı itibariyle, eskiden bir lüks olan İnternet’e okullarımızdan, evlerimizden, cep telefonlarımızdan hatta televizyonlarımızdan bile erişebilir durumdayız.

Eğitim paydaşları olarak bu ilerlemenin farkında olduğumuz hâlde, gelecek nesli yetiştirirken bu gidişe yönelik doğru aksiyonları almamak sadece süreci geciktirecektir.
Öğrencilerimizin kâğıt üzerinden tükettiği bilgiden daha fazlasını bulduğu bir dünyadan onları mahrum bırakamayız.

Elbette, kâğıt üzerinden bilgi tüketimi “alışkanlığı” hemen yok olmayacak, bir geçiş dönemi yaşanacaktır. Hem kâğıdın hem dijital dünyanın birlikte harmanlandığı karma bir dönemin içindeyiz.
Bankalar kredi kartı ekstrelerini e-ekstreye çevireli uzunca bir zaman oldu. Önce hem basılı ekstre hem e-ekstre kullandık. Artık basılıyı gereksiz kâğıt israfı olarak görüyor, dijital interaktif ekstrelerde harcamalarımızı istediğimiz gibi gruplayıp daha katma değerli bilgilere erişebiliyor, istediğimiz bilgiyi kendimiz şekillendirebiliyoruz. Kâğıtta bize ne verilirse onunla yetinmek zorundaydık. Aktif kullanıcı değil pasif tüketiciydik.

Bizler, Okulistik olarak, içinde bulunduğumuz bu dönemde öğrencilerimize hem basılı hem de dijital dünyadan bilgi sunmanın doğru olduğuna inanıyoruz. Dijital dünyada basılıya göre çok daha fazla katma değer ve bilgi olduğuna dair artık kimsenin şüphesi yok.

Basit bir örnek vermek gerekirse sınavlarda hatalı yapılan soruların videolu çözümleri, başarının düşük olduğu konulara yönelik kişiye özel öneriler, dijital optik formlar, detaylı analiz ve istatistikler gibi birçok bilgiye kâğıt üzerinden değil, kâğıt üzerindeki üye numarası ve şifre ile giriş yaparak ücretsiz erişmek mümkün.

Çocuklarımızı dijital bir çağa hazırlıyoruz. Onlara, gelecekteki yaşamlarında kaçınılmaz bir etkisi olacak “dijital dünyada faydalı bilgi tüketme ve üretme kültürünü” okulistik.com gibi güvenilir ortamlarda şimdiden kazandırmanın doğru olduğunu düşünüyoruz.

Sorun erişim sorunuysa bizlerin görevi onlara erişim imkânlarını sağlamak, dijital dünyaya erişim yollarını göstermek olmalıdır. Eğer kâğıtla ilgili bir alışkanlık sorunumuz varsa bu alışkanlığı yavaş yavaş terk etmemiz gerekiyor.

Gelecek, eskisinden çok daha hızlı bir şekilde doludizgin geliyor…

1 Comment On This Topic
  1. Bülent
    8 years ago

    Katılıyorum sizlerin düşüncelerine bende sınıfımda sizin programı kullanmak isterim yardımcı olursanız iyi olur. 2. Sınıf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir