Çocuklarımızın her istediğini yapmalı mıyız?

Çocuklarımızın her istediğini yapmalı mıyız?

“Çocuğumun her istediğini yapmalı mıyım?”

Çoğu anne ve babanın kendisine sorduğu bu sorunun cevabı çok açık: Her istediklerini yerine getirmek çocuklara iyilik değil kötülük yapmak anlamına gelir.

Belki de çocuklarıyla ilgili olarak anne ve babaların yaptıkları en büyük yanlış budur. Ağladığında veya bir şeyi çok istediğinde çocukların isteklerini hemen yerine getirmek doğru bir davranış değildir. Bütün istekleri yerine getirilen bir çocuk gelecekte mutlu olmayı beceremez.

Çocukluk yaşlarından itibaren her isteği yerine gelen kişilerin yaşları ilerledikçe mutlu olamamalarının sebebi tüm isteklerinin yerine getirilmesine alışmış olmalarıdır. Böyle yetiştirilmiş insanlar yaşları ilerledikçe hayattan daha fazla şey istemeye başlayacak ancak bazı istekleri yerine gelmeyecektir. Bu da onların mutlu olmalarını engelleyecektir.

Çocuklukta tüm isteklerinin yerine gelemeyeceğini öğrenmiş olsalardı bu durumlarda duygusal anlamda büyük bir üzüntü yaşamazlardı çünkü hayatta bazı isteklerinin gerçekleşmeyeceğini öğrenmiş olurlardı.

Diğer taraftan, küçük yaşlardan itibaren tüm istekleri yerine getirilen bir çocuk kendisine hedef koymayı öğrenemez. Anne ve babası isteklerini hedefler koyarak yerine getirmeyi öğretirse, istediği şey gerçekleştiğinde çocuk daha fazla mutlu olacaktır. Her istediği yerine getirilen bir çocuk kendisine bir yaşama amacı belirleyemez. Hepimizin bildiği gibi yaşamda bir amacı olmayan kişiler hayatları boyunca mutlu olamaz.

Anne ve babalar doğal olarak çocuklarının isteklerini yerine getirmek ister ancak bunun bir ölçüsü olması gerektiğini hiçbir zaman akıllarından çıkarmamalıdırlar. Çocukların isteklerinin sonunun gelmeyeceği açık bir gerçektir. Bu yüzden onlara hem hedef koymayı hem de mutlu olmayı öğretmek için her istediklerini yerine getirmemek en doğrusudur. Aksi hâlde çocuk her isteğinin yerine geldiğini bilecek ve zamanla istekleri yerine geldiğinde bile kendisini pek fazla mutlu hissetmemeye başlayacaktır.

Çocuğunuzun daha mutlu bir birey olması için her isteğini yerine getirmekten kaçının. Onlara istekleri için bir hedef koyun. Bu sayede çocuğunuza hem kendisine bir hayat amacı belirlemesi konusunda yardım etmiş hem de istekleri yerine geldiğinde daha mutlu olması için destek vermiş olursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir