Çocukları Yalan Söylemeye İten 5 Sebep

Çocuklar bazen ailelerine, arkadaşlarına, çevrelerine yalan söyleyebilirler. Yalan söylemeye başvurmalarında bazı durumların etkisi vardır. Peki çocukları yalan söylemeye iten o sebepler nelerdir?

1- Korku ve Cezadan Kurtulma

Çocukların yalan söylemelerindeki sebeplerin başında korku ve cezadan kurtulma gelmektedir. Derslerinde, sınavlarında başarısız olmaları durumunda ailelerinden tepki görmekten korkabilirler. Bu durumda da kurtuluşu yalan söylemekte bulurlar. Ailelerinin başarısızlıklarından dolayı ceza uygulayacağından korktukları için yalan atarak kendilerini korumaya çalışırlar. Anne ve babalar bu noktada çocuklarına daha bilinçli yaklaşmalıdırlar.

2- Sorumluluklardan Kaçma

Küçük yaşlardan itibaren çocuğun her işini ailesi yaptığı takdirde çocuklar kendilerine verilecek en ufak sorumlulukta yalan söyleyerek bu durumdan kurtulmaya çalışırlar. Anne ve babalar çocuklarına küçük yaşlardan başlayarak küçük sorumluluklar vermelidirler. Verilen bu sorumluluklar sayesinde çocuklar bir işi kendi başlarına yaptıklarında mutlu olma duygusunu öğrenirler. Bu sayede de ilerleyen yaşlarda sorumluluk alarak verilen görevleri tek başlarına yapmayı tercih ederler.

3- Beğenilmeme ve Eleştiri

Her birey çevresi tarafından beğenilmek ister. Çocukların yaptıklarını beğenmeyen ve her zaman mükemmel sonuçlar isteyen aileler çocukları yalan söylemeye sevk eder. Çocuklar da gelebilecek eleştirilere karşı kendilerini yalan söyleyerek rahatlatırlar.

4- Arkadaş Çevresi

Çocukları yalan söylemeye iten bir diğer etken arkadaş çevreleridir. Çevresinde yalan söyleyen kişilerin bulunması çocuğa bunun normal bir durum olduğu yönünde etki yapar. Anne ve babalar bu noktada arkadaşlarını iyi seçmeleri için çocuklarına yardımcı olmalıdır.

5- Baskı Yapma ve Şiddet

Baskı ve şiddet uygulayarak çocuklara doğruyu söyletmek onları yalan söylemeye iter. Yapılan bir davranış karşısında çocuktan ilk önce doğru söylemesini istemek ve doğruyu söylediklerinde ceza olarak şiddet uygulamak çocukların yalan söylemelerine sebep olur. Daha sonra çocuklar doğruyu söylediklerinde şiddete maruz kalacaklarını bildikleri için yalana başvururlar. Aileler çocuklarının yaptıkları yanlış davranışlarda onlara baskı ve şiddet uygulamak yerine, doğrusunun ne olduğunu anlatmalıdırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir