Çağımızda bizi en çok etkileyen ve rahatsız eden durum strestir. İş hayatının ve sosyal hayatın içerisinde yaşanan olaylar bizi bir şekilde etkiliyor ve üzerimizde stres etkisi yapıyor. Peki bu stres sadece büyüklere özgü bir şey mi yoksa çocuklar da bu stresi yaşıyor mu?

Evet, çocuklar da bizim gibi stres yaşayabilir. Onlarda da stresin ortaya çıkmasının birçok nedeni bulunuyor. Acıkmaları, yorulmaları, ailedeki düzensizlik, ebeveynlerin ayrılması ve kardeşlerin doğması gibi nedenlerden etkilenebiliyorlar. Çocuklar stresli oldukları zaman bunu sözlü olarak ifade edemeseler de davranışları ile gösterebilirler. Bu aşamada ailelere çocuklarını dikkatli bir şekilde takip etme görevi düşüyor. Davranışlarında oluşan değişiklikleri izleyerek onların bu stresi üzerlerinden atmalarına yardımcı olmaları gerekiyor. Aileler çocuklarını yakından gözlemlemeli ve davranışlarını iyi bir şekilde izlemelidir.

Peki, çocuklar stresli olduklarını dışarıya nasıl gösteriyorlar?

Çocukların stresli olduklarını anlamamıza yardımcı olabilecek bazı davranışları şu şekilde sıralayabiliriz:

Uyku düzeninde değişiklikler.
Yemek yeme alışkanlığında değişiklikler.
Tuvalet alışkanlığında değişiklikler.
Ağlama.
İçe kapanıklık.
Sinirli olma ve şiddete ilgi duyma.
Kendini sürekli olarak hasta gibi hissetme.

Yukarıda saydığımız durumlar çocukların stresli oldukları zamanlarda ortaya koydukları bazı davranışlardır. Aileler bu tip davranışları fark ettiklerinde hızlı bir şekilde çocukları üzerindeki strese karşı önlem almalıdırlar. Ebeveynler olarak çocuğunuza karşı bu durumlarda daha ilgili olmalısınız. Stresi atlatmalarında çocuklarınıza destek olarak psikolojik anlamda onları rahatlatın. Çocuğunuzun kendisini ifade etmesine yardımcı olun. Ebeveynlerin bu şekilde davranmaları çocukların stresten daha hızlı bir şekilde kurtulmalarına yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir