Çoğu ebeveyn çocuklarının kitap okumamasından şikayet eder. Çocuklarının hızlı bir şekilde bu davranışı kazanmalarını beklerler. Ancak bu davranış hemen kazanılacak bir alışkanlık değildir. Çocukların bu davranışı hayatlarının bir parçası yapmaları için küçük yaşlarda iken kitap okumayı sevmeleri ve bir alışkanlık haline getirmeleri gerekir.

 Okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? 

Yapılan araştırmalarda alışkanlıklarımız üzerinde okul öncesi dönemin çok büyük bir etkisi olduğu anlaşılmıştır. Çocukların da bu dönemde kitaplarla olan ilişkileri, ilerleyen dönemlerde kitap okumayı alışkanlık haline getirmesinde çok etkilidir. Bu dönemde ailelere çok büyük bir görev düşüyor. O da çocuklarına bu süreç içerisinde kitap okumayı sevdirecek ortamlar oluşturmak. Çocukların seveceği kitapları onlara alabilir, ailece günlük kitap okuma etkinlikleri düzenleyebilirler. Hep birlikte kitap okunması, kitapta geçen güzel yerlerin anlatılması gibi etkinlikler çocuklara kitap okumayı daha hızlı bir şekilde sevdirecektir. Çocuklar anne ve babalarını örnek aldıkları için onları kitap okurken görmeleri üzerilerinde büyük etki yapar. Ebeveynler çocukları ile kitapçılarda vakit geçirmeyi de ihmal etmemeli. Çünkü kitapçılar çocukların gözünde çok eğlenceli bir yer olarak görülmekte. Bu şekilde de çocuklar küçük yaşlardan itibaren kitaplarla yakın oldukları için bu durum kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında ciddi yararlar sağlayacaktır.

Kitap okumak çocuğunuzun gelişimine neler katar?

Çocukların küçük yaşlardan itibaren kitap okumaya başlaması onlarda birçok gelişmeye neden olur. Ne kadar çok kitap okunursa dil gelişimi o derecede artar. Kelime hazinesi genişler. Bu sayede de çocuklar kendilerini ifade ederken daha rahat olur. İfadelerini farklı cümle ve kelimelerle yapabilirler. Ayrıca kitap okuyan çocuklarda zihinsel gelişim ve hayal gücü gelişimi çok daha fazla ve hızlı olur. Kitap okumak çocukların düşünme yeteneklerini geliştirir. Bu sayede olaylara farklı açılardan bakabilir ve sonuca ulaşabilirler.

Çocuğunun iyi bir gelişim göstermesini isteyen her anne ve baba çocuğuna daha küçük yaşlarda iken bu davranışı kazandırmalı ve onların geleceklerine katkı sağlamalıdır!

1 Comment On This Topic
  1. emre
    9 years ago

    çok güzel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir