Çocukların Gelişiminde Arkadaşlığın Önemi 

Çocukların sosyal gelişimi ailede başlar ve okul hayatındaki arkadaşlık ilişkileri sayesinde gelişir. Ailede verilen eğitimin yanı sıra arkadaşlık ilişkileri de gerek çocuğun karakterinde gerekse sosyal hayata adaptasyonunda büyük önem taşır. Arkadaş ilişkilerinin başlamasıyla beraber öncelikle çocuğun benmerkezci bakış açısı değişir, hayata başkaları açısından da bakmaya başlar.

Çocuklar çoğunlukla aynı cinsiyetten arkadaşları tercih ederler ve bu durum toplumdaki yerlerini benimsemelerine yardımcı olur. Tercih ettikleri arkadaşlar dönemsel olarak değişse de çocuklar genellikle kendileriyle aynı cinsiyette olan, benzer kişilik özellikleri taşıyan, aynı düzeyde duygusal ve sosyal olgunluğa sahip çocuklarla arkadaşlık kurarlar.

Bir arkadaş grubuna uyum sağlamak ve bu arkadaşlıkları sürdürecek sosyal becerilere sahip olmak, çocuğun olumlu benlik algısı geliştirmesini sağlar. Olumlu benlik algısının gelişmesi karakterini sağlam temeller üzerine oturtmasına yardımcı olur. Arkadaşlık ilişkileri, yaşıtlarınca nelerin kabul görüp görmediğini öğrenmeleri açısından da çocuklara yardımcı olur. Duygusal ve sosyal gelişimin temellerinden biri olan arkadaşlık, önemli bir beceri olarak karşımıza çıkmaktadır. Hemen hemen her çocuk geçici ya da sürekli olarak arkadaşlık ilişkilerinde sorunlar yaşayabilir. Bu sorunlarla başa çıkabilmek büyüdüğünde karşılaşacağı sorunlarla başa çıkabilme yeteneğini geliştirir. Çocuğun arkadaşlarıyla yaşadığı problemleri ebeveynlerin müdahalesi olmaksızın çözmesi öz güveninin gelişmesine sebep olur.

Ebeveynlerin Yapması Gerekenler

Çocukların sağlıklı gelişim süreci içerisinde kuracakları arkadaşlık ilişkilerinde ebeveynlerin de rolü büyüktür. Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerine karışmaktan olabildiğince kaçının. Kendi kendine yaşayarak öğrenmesine izin verin ki sosyal becerileri gelişsin. Yaşadığı her sorunda çözüm aracı siz olursanız hayatta karşılaşacağı problemlerde çözüm üretemeyebilir. Eğer çocuğunuzun kurduğu arkadaşlık kaygılanmasına sebep oluyorsa, davranışlarını olumsuz etkiliyorsa ona destek olabilirsiniz.

2 Comments On This Topic
  1. sema
    9 years ago

    cok güzelmiş

  2. sema
    9 years ago

    cok güzel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir